Goda exempel

Viljan att påverka skapade ett magasin om hållbar konsumtion

Sveriges bredaste livsstilsmagasin för en hållbar konsumtion heter Camino. Tidskriften kommer ut med sex nummer per år och har cirka 12 000 ex i upplaga.

Med en säkerhet i from av en kreditgaranti från Mikrofonden och rådgivning från Coompanion har redaktionen på Camino lyckats.

Canopus Hundcenter

Värnar om hundar och människor

När vi knackar på hos Canopus Hundcenter i Gustavsberg blir vi välkomnade av Bella, en majestätisk grand danois! När vi hälsar på är hon så vänlig och svansviftande så vi känner oss mer än välkomna. Men det är inte bara Bella, här finns hundar av alla storlekar och sorter. Alla tar emot oss med stor entusiasm; det skälls, hoppas och viftas.

Initiativtagarna till hundcentret är Mita och Camilla Hugdahl, mor och dotter med stor kärlek till hundar – och människor. Hundcentret drivs som ett arbetsintegrerat kooperativt socialt företag. Canopus Hundcenter affärsidé är att göra hundägarens vardag enklare genom fina extratjänster,
generösa öppettider och även nattöppet. Det är en hög ambitionsnivå och det är en utmaning att arbeta för att få den höga kvalité som medarbetarna eftersträvar.

Mikrofonden Öst och Mikrofonden Sverige har ställt ut en kreditgaranti som gjorde det möjligt att komma igång. Nu har verksamheten varit igång ett år och hundarna är 30 stycken och åtta personer arbetstränar. Framtidsplaner är att de under året kommer att ge workshops till hundägarna i hur
man stimulera sina hundar och friskvård för hundarna och deras ägare.

Le Mat Bed & Breakfast Åkersberga

– social franchising som får människor att växa

Le Mat Bed & Breakfast fungerar som ett vanligt hotell – och samtidigt inte. Företaget drivs kooperativt och har som syfte att arbetsintegrera personer som står långt från arbetsmarknaden.

Ett arbetsintegrerande socialt företag
Le Mat är mer än ett bed & breakfast, det är ett arbetsintegrerande socialt företag. Le Mat erbjuder dels konferenslokaler, mat och 17 rum för övernattning, samtidigt som de arbetsrehabiliterar personer som står långt från arbetsmarknaden.
Resultatet hittills är något som Arbetsförmedlingen i Åkersberga är mycket glada över.

Det var möjligt med rådgivning från Coompanion och kreditgaranti från Mikrofonden
Starten av ett arbetsintegrerande socialt företag tar ofta längre tid än ett traditionellt företag. Dels på grund av affärsmodellen men även för att personerna som arbetstränar i företagen initialt har behov av mycket stöd. Coompanion har erbjudit rådgivning och stöd genom hela processen, något som deltagarna varit mycket nöjda med.

”Vi var tvungna att betala 6 månaders förskottshyra. Eftersom vi inte var igång ännu ville banken inte ge oss något lån utan säkerhet”, säger Bridget Wedberg från Le Mat styrelse. 

Le Mat ansökte och beviljades en kreditgaranti på 250 000 kr från Mikrofonden Öst och med de pengarna kunde de till sist gå från idé till verklighet och starta Le Mat B&B Åkersberga. Mikrofondens styrelse är vi både glada och nöjda. Le Mats arbete gör ett fantastiskt arbete för de många människor som arbetstränar där.

”Det har varit den mest framgångsrika arbetsmarknadspolitiska insatsen som vi haft de senaste åren”, säger Jesper Eliasson f.d. chef på arbetsförmedlingen Åkersberga

 ”Att få komma tillbaka till arbetslivet vid 60 års ålder känns verkligen kul”, säger Lennart Qvist som arbetstränar på Le Mat efter tre års sjukskrivning.

Besök Le Mats hemsida
www.lemat.se/stockholm

Silviasystrarna på Sjöbrisen

– ett kooperativt dagcenter för demenssjuka

En dag på Sjöbrisen
På morgonen kommer gästerna för att tillbringa dagen på Sjöbrisen. Här möts de av Lotta, Helene och Susanne. Men gästerna möts inte bara av mänsklig personal för på Sjöbrisen jobbar också de populära vårdhundarna Doris och Picolina. Två pigga och trevliga vovvar som gör att de demenssjuka kan känna sig hemma och ha god kontakt med ett djur som kan betyda så mycket i en förvirrad värld. Varje dag innehåller hundpromenader och sedan blir det gemensamt fika. Det sjungs också mycket på Sjöbrisen mestadels gamla schlagerdängor.
Trots att det oftast är många gäster så finns ett lugn och välmående i lokalerna. Det förekommer inte några konflikter men det beror också mycket på den metod som Silviasystrarna arbetar efter.

Lotta Kalmdal och Helene Skedebäck är grundarna och utbildade Silviasystrar. För att bli Silviasyster går man en specialistutbildning i demensvård för undersköterskor. För personalen är det väsentligt att man arbetar åt samma håll, att man har samma glasögon! Det märks också när vi är där och besöker Sjöbrisen. Personalen verkar så samspelta och glada.

Start möjligt tack vare Mikrofonden Öst
Mikrofonden Öst fick frågan om att ställa ut en kreditgaranti för att möjliggöra starten av Sjöbrisen. Vi tycker att Sjöbrisen är ett bra exempel på vad Mikrofonden kan behövas till och att vi på detta sätt möjliggör en fantastisk verksamhet. Innan de kunde starta behövde de kreditgaranti för lån i bank så att medel fanns till den första lönen och de första hyrorna. Ersättningen från Stockholms stad kommer i efterhand. 

Här får man vara sig själv” säger Lotta som arbetar på Sjöbrisen

”​Sjöbrisen ligger i Örnsberg med tillgång till fina promenadvägar och lugna trevliga omgivningar, så vi är ofta ute”, säger Helene.

www.dinasilviasystrar.se

“Det behövs många, många sociala kooperativ”

– Det behövs många, många sociala arbetskooperativ, säger Elisabet Mattsson, marknadschef på Vägen ut! kooperativen.
Kreditgarantiföreningen gör det möjligt för fler kooperativ att förverkliga sina idéer.

Vägen ut! kooperativen startades 2002 för missbrukare och kriminella. Idag har de vuxit och utvecklats som sociala företag och är inriktade på alla som hamnat utanför arbetsmarknaden.

När ett kooperativ kommer till en bank med sina idéer får de ofta lite gehör för dessa. Det är svårt att räkna ut lönsamheten med vanliga ekonomiska mallar. Privata säkerheter finns oftast inte eftersom delägarna i sociala företag har stått utanför arbetsmarknaden.

– Det är här Mikrofonden kommer in, de kan erbjuda säkerheter för lån och krediter, säger Elisabeth Mattsson. De är ofta en förutsättning för att ett socialt kooperativ ska kunna starta. De hjälper till att bygga upp en förståelse på banken för hur kooperativen fungerar.

Ekologisk bakverkstad – en dröm som blev verklighet

Cum pane är ett litet krav-certifierat hantverksbageri där kvalitet går före stordrift. Jästen importeras från Tyskland och är ekologisk. Mjölet kommer från Limabacka kvarn i norra Halland. Det är en ekologisk kvarn som har varit kravgodkänd i 15 år. Mjölpåsarna är märkta med vilken av de tio odlarna som finns inom två mils radie från kvarnen som är avsändare. 

Cum pane är latin och betyder ”den du delar bröd med”, därav ord som kompis och kompanjon.
Med rådgivning från Coompanion beslöt Christiane och Robin att istället för aktiebolag satsa på en ekonomisk förening. 

– Det var också ett logiskt steg för oss att ta kontakt med Ekobanken, där vi blivit väl mottagna. De har även fått en kreditgaranti från Mikrofonden som de har som buffert.

– Vi ser mycket ljust på framtiden, säger Christiane. Intresset för kvalitet har ökat och det finns en växande insikt om fördelarna med ett ekologiskt tänkande.

”Vi ville göra det på riktigt”

Tre tjejer gick på förskoleutbildningen. En dag fick de en uppgift: ”Skriv om er drömförskola.” Och de tittade på varandra och sa: ”Det där skulle vi väl kunna göra på riktigt! Tillsammans.”

Idag drivs förskolan Myran som ett personalkooperativ. 
– Vi lämnade en intresseanmälan hösten 2007, berättar Ann Svensson, en i den ursprungliga trion.
Beslut kom våren därpå. De letade upp en tom lokal och fick startbidrag för inköp av möbler och pedagogiskt material. I augusti 2008 kom de första barnen.

De fick hjälp från Coompanion med hur man startar och driver ett företag, och de sökte och fick en kreditgaranti på 50 000 kronor från Mikrofonden.

– Vi har inte behövt använda oss av krediten. Men den finns där som en säkerhet och trygghet.

– Vi kunde det pedagogiska, men det har varit mycket nytt att lära sig hela tiden. Nu kommer andra till oss och frågar saker. Till exempel vill flera veta hur det går att få bra samarbete med kommunen.

Translate »